Gemeentewapen Olst-Wijhe leeft

De bouw van de hooiberg, de zogenoemde vierroedige steltenberg, in de Harry de Jongweide begon in september 2008 met het storten van het beton voor de fundering. Dit is vakkundig gebeurd dankzij hulp van de Olster bouwondernemers Gerben van Vilsteren en Paul Kappert. Stichting De Vijverhof besteedde twee jaar aan fondsenwerving voor de financiering van dit plan dat ongeveer dertig duizend euro heeft gekost.

Uiteindelijk is dit grote bedrag bijeen gebracht met bijdragen van Gemeente Olst-Wijhe, VSBfonds. Johanna Donk-Grote Stichting, Rabo Coöperatiefonds, Lions Club Olst-Wijhe, supermarkt Plus Vermaning, Huub Kappert (hovenier Boskamp) en enkele andere Olster ondernemers. De hooiberg is niet gefinancierd met geld van donateurs want dat wordt volledig besteed aan de primaire zaken voer en medische verzorging.

De bouw

Op de werf van hooibergbouwer De Holle in Heeten bouwde men de onderdelen voor de steltenberg van eikenhout, de roeden (de staanders) zijn ongeveer zeven meter lang. In de constructie zijn geen spijkers gebruikt maar alles gaat met ouderwetse pen-gatverbindingen.
Alle onderdelen zijn vanuit Heeten per vrachtwagen vervoerd naar de Harry de Jongweide. Daar plaatste men eerst de roeden en vervolgens de dwarsbalken om verband in het geraamte te krijgen. Aansluitend legde men de tasvloer (de zoldervloer) en bouwde men de kapconstructie uit afzonderlijke palen en wilgentenen. Tot slot werd de onderzijde van de berg dichtgemaakt met gepotdekselde planken; zo ontstond onder de tasvloer dus een schuur. In januari 2009 werd de kap van riet voorzien door rietdekker Harleman uit Olst.

Naast de hooiberg werd vervolgens door Sallcon Bedrijven Deventer een lindeboom geplant met daarin een witte duif, volgens het voorbeeld van het nieuwe gemeentewapen. De metalen duif van ongeveer 1,5 meter hoog is gemaakt met hulp van Huub Coenen en Iris Roskam, Machinefabriek Veerman en Autoschadeherstelbedrijf Henk Nijkamp.
Op deze manier wekte De Vijverhof het gemeentewapen van Olst-Wijhe als het ware tot leven. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 30 september 2009 heeft burgemeester Ton Strien de hooiberg officieel in gebruik gesteld en onthulde het informatiebord over de achtergrond van het gemeentewapen.

Eerste lading hooi

In januari 2009 werd de eerste lading hooi opgetast in de nieuwe hooiberg. Op de foto een belangrijk deel van de verzorgers van De Vijverhof uit die tijd met enkele betrokkenen bij de bouw: Achterste rij vlnr: Wilfred Vruggink, Marcel Balder (sponsor), Joris Graf;
Middelste rij vlnr: Albert Kalter, zoon en vader Harleman (rietdekkers en sponsors),
Henny Overkempe, Dirry Heuvelman en Frans Jansen (hooileverancier, met gele jas);
Voorste rij (vlnr): Gea Balder, Liesbeth Rademaker, Louise Karaday, Lammy Tabak, Ginie Kalter en Corina Roos. Geknield achter Ginie Kalter: Paul Kappert (bouwbedrijf en sponsor).

Logo en gemeentewapen

Sinds mei 2007 heeft Stichting De Vijverhof een logo. Het beeld is gebaseerd op het pand aan de Vijverhof 4a met de karakteristieke schuine dak dragers. Met dat pand startte De Vijverhof in 1982. Voorts is de vorm van een vierroedige hooiberg (steltenberg) in het logo verwerkt. De steltenberg is in het gemeentewapen van Olst-Wijhe opgenomen dus dat geeft de binding met de gemeente weer. De Stichting De Vijverhof heeft het gemeentewapen tot leven weten te brengen door de bouw in de Harry de Jongweide van een echte hooiberg met daarnaast een lindeboom met daarin een witte duif.